Verslag lezing FlexRadio 6400

Laurens heeft in 2018 een FlexRadio 6400 aangeschaft en legt op begrijpelijke manier uit welke zaken van belang zijn voordat er mee gecommuniceerd kan worden. Het systeem bestaat uit een kast met daarin een SDR transceiver en in Laurens zijn geval een user front-end in de vorm van de “Maestro” een draadloos toe te passen bedieningspaneel met aansluitingen, bedieningsknoppen en een (aanraak) display. Als user front-end kan ook dienen een smartphone, een tablet of een PC. De gebruikte gebruikerssoftware heet SmartSDR en wordt aangevuld met een Audio-configuratietool en een CAT-configuratietool. De weergegeven bandbreedte bedraagt maximaal 7 Mhz.

Het grote voordeel van deze moderne radio’s is dat naast de bovengenoemde features, het geheel op afstand te bedienen is. Alle overdracht tussen de transceiver en het bedieningpaneel gaan via IP. Alle interfacing met van CAT en Audio gebeurt volledig virtueel.

Deze radio met een snelle signaalverwerking van 122 miljoen samples per seconde zorgt voor een uitstekende resolutie. Het dynamisch bereik ligt in de orde van 145dB (!) Daarnaast levert de transceiver “Brick Wall” filtering op de contestbanden.

page1image27083904Voor Laurens gaf de remote-operation mogelijkheid de doorslag want zijn station is niet in de buurt van zijn woning. Het contest-team PI4M heeft de afgelopen CQWW SSB contest de transciever uitgebreid kunnen beproeven.

Ook vanavond demonstreert Laurens ons de transceiver. Hij logt in op zijn station in Luinjeberd èn hij heeft de mogelijkheid gekregen, gebruik te maken van het imposante zendstation 4O3A in Montenegro. Alsof hij thuis zit lijkt het wel, zoals hij over de 40 meter amateurband draait met een station dat hoog opgesteld staat op een berg hier ruim duizend kilometer vandaan.

Dus een ander voordeel van FlexRadio is dat de gebruikers elkaar de mogelijkheid kunnen bieden de bediening van hun station aan een ander over te laten.

Tenslotte geeft Laurens samen met Bouke een kort inkijkje in het maken van verbindingen in de nieuwe mode FT8.

Na afloop bedankt Laurens de aanwezigen voor hun belangstelling en ontvangt uit handen van Bert een attentie. Vanuit de zaal volgt een welgemeend applaus!